середу, 16 жовтня 2019 р.

Свята Покрова

14 жовтня християни візантійського обряду святкують Покрову Божої Матері. Свято, встановлене Константинопольською церквою після Хрещення Русі, стало одним з найшановніших у слов’ян. Покрова нагадує кожному про молитовне заступництво Божої Матері за людський рід.
Цього ж дня у нашій державі відзначають День українського козацтва. Козаки особливо шанували Богородицю як свою заступницю і покровительку : на Січі будували церкву на її честь, на козацьких корогвах завжди вишивали ікони Богородиці… Своєю покровителькою в часи Другої світової війни обрали Богородицю і воїни Української повстанської армії.
З 2014 року з метою вшанування традицій та на підтримку ініціативи громадськості, п’ятий Президент України П.Порошенко встановив у цей день свято Дня захисника України, яке відтепер відзначається щорічно. Стало добрим звичаєм побувати 14 жовтня на Літургії, згадати родичів чи знайомих, які змушені воювати, боронячи Вітчизну, і помолитися за них.
На підтримку наших національних традицій, у Бучацькому ліцеї 11 жовтня відбулася урочиста лінійка до свята Покрови. Учні 10 класу розповіли про походження свята Покрови, чому козаки і воїни УПА обрали Матір Божу своєю покровителькою. Свято завершилось спільною молитвою ліцеїстів і педколективу до Богородиці з проханням захистити наш народ та державу, її воїнів.

Немає коментарів:

Дописати коментар