пʼятниця, 10 травня 2024 р.

Участь манівців в STEAM-турнірі у рамках фестивалю «STEM-весна – 2024»

     Захід організовано Інститутом модернізації змісту освіти з метою реалізації концептуальних засад STEM-освіти, впровадження STEАM-орієнтованого підходу в освітній процес, розвитку у здобувачів освіти системного мислення, формування навичок роботи в команді та застосування набутих теоретичних знань з природничих наук у практичній діяльності.

    Учасниками турніру стали слухачі секцій «Інформатика» та «Мистецтвознавство» оскільки сучасні технології вимагають не тільки технічних та математичних знань, але творчості та креативності у вирішенні проєктних рішень.


вівторок, 23 квітня 2024 р.

Обласна учнівська науково-практична конференція спільно з обласним осередком Всеукраїнської екологічної ліги



 22 квітня 2024 року з нагоди Всесвітнього Дня Землі Тернопільське обласне відділення Малої академії наук України провело обласну учнівську науково-практичну конференцію спільно з обласним осередком Всеукраїнської екологічної ліги.

    З вітальним словом до присутніх звернулась заступник директора обласного відділення МАН України Світлана ШТУКА.

     Заступник начальника управління екології та природних ресурсів Тернопільської обласної військової адміністрації Ігор П'ЯТКОВСЬКИЙ окреслив екологічні проблеми нашого регіону та можливі шляхи їх подолання.

    Голова обласного осередку Всеукраїнської екологічної ліги, професор ТНМУ ім. І.Я. Горбачевського Степан ВАДЗЮК закцентував увагу присутніх на змінах клімату, які спровоковані діяльністю людини.

Доктор філософії, викладач ТНПУ ім. В. Гнатюка Ігор КУЗИК детальніше висвітлив вплив війни на об’єкти Природно-заповідного фонду України.

     Учасниками конференції були учні 8-Б класу Анна БЕШКОВЕЦЬКА, Вероніка ПИЛИПІВ та Соломія МИХАЙЛІВ, а також слухачі Зборівської, Заліщицької, Гусятинської, Кременецької, Тербовлянської, Бережанської та Підволочиської філій і м. Тернопіль. У своїх доповідях вони аналізували наслідки військових конфліктів, вплив війни на довкілля, водні об’єкти, ґрунти, лісові екосистеми, тваринний і рослинний світ та здоров’я людей. Долю заповідних території та екоцид в Україні.

     За підсумками конференції учасники отримали сертифікати.


пʼятниця, 12 квітня 2024 р.

Участь в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу стартапів «MaterialTech StartUp»

 




Леськів Вадим, учень 10 класу Бучацького ліцею Бучацької міської ради, слухач секції інформатика Бучацької філії презентував власний стартап з кібербезпеки. 

середа, 13 березня 2024 р.

Участь у практичній конференції Міжнародного святкування дня числа Пі


 

Тернопільське обласне комунальне територіальне відділення Малої академії наук України продовжує відзначати  Міжнародний день числа Пі (π). Касянчук Михайло Миколайович,  доктор технічних наук,  професор ЗУНУ, викладач обласного відділення МАН в онлайн форматі провів  мобільний лекторій «Число Пі (π) – вічний символ науки».

Учасниками заходу були слухачі Борщівської, Бучацької, Заліщицької, Лановецької філій та учні міста Тернопіль. Тетяна Легіневич, слухачка Бучацької філії розповіла про рекорди пов’язані з числом Пі (π), відзначила видатних постатей України, які народилися в день числа. Андрій Костецький, слухач обласного відділення МАН розповів, що  число Пі (π)  має нескінченні функції в нашому житті, оскільки застосовується в багатьох сферах, що існують у світі, таких як Інтернет, комп'ютери, мобільні телефони та навіть сигнали GPS.